Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Lokaal pollen van kruiden en grassen en ook schimmelsporen mogelijk

Maastricht, maandag 25 juli 2011. Tijdens wat langere periodes van droog weer kunnen pollen in de lucht komen van kruiden en grassen die nu bloeien. De hoeveelheden zullen in het algemeen beperkt zijn doordat er nu en dan neerslag valt. Die wast de lucht weer schoon. Voor schimmels is het tijdens vochtige periodes echter goed mogelijk om zich te ontwikkelen. Er kunnen dan ook schimmelsporen in de lucht voorkomen.

Kruiden die pollen in de lucht brengen zijn Bijvoet, Melganzenvoet en Brandnetel. Bijvoet brengt als kruid sterk allergeen pollen in de lucht bij droog weer. Dit tot 1,5 hoog wordend op een struik lijkende kruid staat veel in de berm van de weg en op ruderale plekken, dat zijn plaatsen als verlaten bouwterrein, akkerranden, ongemaaide slootkanten, plaatsen waar gerommeld is en verwaarloosde tuinen. Op die zelfde plekken kan ook Melganzenvoet bloeien en Grote brandnetel. Deze twee soorten kunnen veel pollen in de lucht afgeven, maar het aantal mensen dat op deze pollen met klachten reageert is betrekkelijk klein.

Maïs staat op veel plaatsen in bloei. Dit tot 3 m hoge gras laat uit de helmhokken, die uit de aarpluimen steken, zeer sterk allergene pollen vrijkomen. Dat geldt ook voor de grassen die in kleine aantallen bloeien. Bloeiende grassoorten die je in het buitengebied aantreft zijn Struisgrassen, Rietgras en de opnieuw bloeiende Glanshaver, Kropaar en Gestreepte witbol. Langs plassen, sloten en waterkanten gaat ook het Riet bloeien. In de stedelijke omgeving bloeien hier en daar naast Struisgrassen nog Raaigrassen en Straatgras.

Cladosporium is een schimmelsoort die in de zomer in toenemende mate sporen vrijgeeft. Dat is een gevolg van de hogere luchtvochtigheid die dan heerst. Belgische en Duitse meetstations tellen in deze tijd van het jaar vaak duizenden sporen per m3 lucht. Sommige mensen reageren met hooikoortsachtige verschijnselen op deze schimmelsporen.

Maurice Martens, maandag 25 juli 2011 © Pollennieuws.nl . Een volgend pollenjournaal verschijnt zondag 31 juli, of eerder als daar aanleiding toe is.

Blogarchief