Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Last van pollenallergie blijft lokaal mogelijk

Maastricht, vrijdag 22 juli 2011. Planten die pollen in de lucht brengen zijn momenteel Bijvoet, Melganzenvoet, Brandnetel, Maïs en een aantal grassoorten. Daarnaast komen sporen van schimmels in de lucht, met name van Cladosporium. Mensen die gevoelig zijn voor deze pollen en sporen kunnen bij droog en winderig weer last hebben van hooikoortsachtige verschijnselen.

Bijvoet brengt als kruid sterk allergeen pollen in de lucht bij droog weer. Dit tot 1,5 hoog wordend op een struik lijkende kruid staat veel in de berm van de weg en op ruderale plekken, dat zijn plaatsen als verlaten bouwterrein, akkerranden, ongemaaide slootkanten, plaatsen waar gerommeld is en verwaarloosde tuinen. Op die zelfde plekken kan ook Melganzenvoet bloeien en Grote brandnetel. Deze twee soorten kunnen veel pollen in de lucht afgeven, maar het aantal mensen dat op deze pollen met klachten reageert is betrekkelijk klein.

Maïs staat op veel plaatsen in bloei. Dit tot 3 m hoge gras laat uit de helmhokken, die uit de aarpluimen steken, zeer sterk allergene pollen vrijkomen. Dat geldt ook voor de grassen die in kleine aantallen bloeien. Bloeiende grassoorten die je in het buitengebied aantreft zijn struisgrassen, Rietgras en de opnieuw bloeiende Glanshaver, Kropaar en Gestreepte witbol. Langs plassen, sloten en waterkanten gaat ook het Riet bloeien. In de stedelijke omgeving bloeien hier en daar Raaigrassen en Straatgras.

Ook komen schimmelsporen in de lucht. Cladosporium is een schimmelsoort die in de zomer in toenemende mate sporen vrijgeeft. Dat is een gevolg van de hogere luchtvochtigheid die dan heerst. Belgische en Duitse meetstations tellen in deze tijd van het jaar vaak duizenden sporen per m3 lucht.

Tenslotte maken wij de nu al 6200 gebruikers van de nieuwe Lite versie van onze pollen App nog opmerkzaam op het volgende. We krijgen van een enkele gebruiker de vraag of de "hatsjoe" uitgezet kan worden. Dat kan inderdaad door de gebruiker zelf eenvoudig gedaan worden. Zie hiervoor op pollennieuws.nl het tabje iPhone, iPhone support.

Maurice Martens, vrijdag 22 juli 2011 © Pollennieuws.nl . Een volgend pollenjournaal verschijnt maandag 25 juli, of eerder als daar aanleiding toe is.

Blogarchief