Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Grassen en kruiden brengen pollen in de lucht

Nijmegen, 7 juli 2011. De bloei van een groot aantal grassoorten lijkt het maximum voorbij. Veel soorten bloeien nog slechts mondjesmaat. Grassen die nog wel bloeien zijn Rietgras dat watergangen en plassen begeleidt en Struisgrassen die vooral op drogere bodems te vinden zijn en in de stad. Maïs is met zijn bloei begonnen en Riet gaat ook nog bloeien.

Bijvoet is het kruid dat de komende tijd veel sterk allergeen pollen in de lucht brengt. Ook Melganzenvoet gaat bloeien, maar pollen van deze zomerbloeier is slechts licht allergeen. Deze soort staat op vergelijkbare plekken als waar de Bijvoet te vinden is.

In zuidoost Nederland staan al Maïsakkers in bloei. Dit gewas is een van de grootste grassoorten die voorkomt. Pollen van Maïs zijn groot en zwaar en komen door hun grootte en gewicht niet ver van de plek waar ze aan de lucht worden vrijgegeven. Ze vallen redelijk recht naar beneden en bevruchten de lange stempels die halverwege de planten naar buiten hangen.

Maar al bij een klein beetje wind kunnen ze toch in de directe omgeving terecht komen en vooral als je langs een bloeiend Maïsveld fietst of wandelt en je reageert allergisch op deze pollen kun je behoorlijk last hebben van hooikoorts.

Naast plantenpollen kunnen ook schimmelsporen in de lucht voorkomen, zoals door Belgische en Duitse meetstations wordt gemeld. Ook deze schimmelsporen kunnen hooikoortsachtige verschijnselen veroorzaken.

Mensen met een pollenallergie voor grassen en/of kruiden kunnen dus last hebben van hooikoorts. Op het strand en direct aan open water is het voor mensen met een pollenallergie gunstig bij de juiste windrichting (over water).

In historische stadscentra op oude muren bloeien Glaskruiden Deze op zich in Nederland zeldzame soorten zijn beruchte hooikoortsplanten in Zuid-Europese vakantielanden en geven (lokaal) sterk allergeen pollen af. Ga je daar op vakantie hou er dan rekening mee dat Glaskruiden de hele zomer door bloeien. Een andere soort die in zuid en zuidoost Europa voor overlast kan zorgen is de Ambrosia. Grassen vind je uiteraard ook in vakantielanden, maar bij langdurige droogte zullen er niet zoveel exemplaren staan te bloeien.

Langdurige neerslag zuivert de lucht van pollen en stof.

Maurice Martens, donderdag 7 juli 2011. © Pollennieuws.nl . Een nieuw pollenjournaal verschijnt zondag 10 juli of eerder als daar aanleiding toe is.

Blogarchief