Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Tweede wandeldag herhaling van de eerste dus kans op pollen

Vierdaagsestad Nijmegen, dinsdag 19 juli 2011. Na een voor de wandelaars rustige, droge en niet te warme eerste wandeldag, ziet het ernaar uit dat de tweede wandeldag van de Vierdaagse, woensdag 20 juli 2011, eveneens redelijk droog gaat verlopen met in de middag mogelijk een bui. Voor de wandelaars die woensdag tijdens de dag van Wychen door het land van Maas en Waal wandelen betekent dit dat er tijdens droge periodes en bij winderig weer pollen in de lucht kunnen zijn van Maïs, enige grassoorten, Bijvoet en Melganzenvoet.

Maïsakkers staan op veel plaatsen te bloeien. Je ziet dat aan de aarpluimen waaruit de helmknoppen van de meeldraden naar buiten steken. Daar komen pollen uit. Pollen van Maïs zijn groot en zwaar en komen normaal gesproken niet ver van de planten vandaan, maar wanneer bij droog weer een behoorlijk windje waait kunnen de pollen van Maïs de wandelaars die langs de akkers lopen toch bereiken en voor allergische reacties zorgen als men gevoelig is voor die pollen. Grassen die nog bloeien zijn Rietgras, Struisgrassen, Raaigrassen. De soorten Kropaar, Gestreepte witbol en Glanshaver beginnen aan hun tweede bloei en brengen dan pollen in de lucht. In bermen langs de wegen kunnen ze volop staan.

Bijvoet, die sterk allergeen pollen aan de lucht afgeeft, staat veel in bermen en kan manshoog worden. Daarnaast bloeien ook Grote brandnetels en steeds meer Melganzenvoeten. Deze twee soorten brengen erg veel pollen in de lucht, dat gelukkig slechts niet tot weinig allergeen is.

Omdat de atmosfeer in de vroege ochtend het rustigst is, is het aan te raden zo vroeg mogelijk van start te gaan. Draag een zonnebril, die beschermt de ogen tegen pollen. Ook is het insmeren van de neusgaten met vaseline aan te raden. Pollen blijven daar plakken en komen dan niet in de verdere luchtwegen.

Dit extra pollenjournaal biedt pollennieuws.nl u aan in samenwerking met VGZ. De informatie in dit extra pollenjournaal geldt ook elders in het land bij droog weer.

Maurice Martens, dinsdag 19 juli 2011 © Pollennieuws.nl Een volgend extra Vierdaagse pollenjournaal verschijnt morgenmiddag woensdag 19 juli rond 17.00 uur.

Blogarchief