Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Vierdaagse lopers kunnen met vernieuwde Lite Pollen App aan de wandel

Vierdaagsestad Nijmegen, 16 juli 2011. In samenwerking met Zorgverzekeraar VGZ heeft Pollennieuws de gratis versie van de Lite App op iPhone uitgebreid. Naast het dagelijkse kaartje dat de te verwachten pollendruk weergeeft bij droog weer, geeft de Lite App nu ook het pollenjournaal en enkele videofilmpjes. Voor de Vierdaagse lopers brengt Pollennieuws de komende week elke middag een speciaal journaal uit met de vooruitzichten voor de volgende wandeldag.

Pollenplanten die veel pollen afgeven vinden we nu in de groepen grassen en kruiden. Maïs, Riet, Struisgrassen en Raaigrassen brengen pollen in de lucht bij droog weer. Bijvoet, Melganzenvoet, en Brandnetels brengen ook pollen in de lucht. Cladosporium is de schimmels die veel sporen afgeeft, aldus de meldingen van Air Allergy uit Brussel.

Steeds meer Maïs bloeit. Dit gewas is een van de grootste grassoorten die voorkomt. Pollen van Maïs zijn groot en zwaar en komen door hun grootte en gewicht niet ver van de plek waar ze aan de lucht worden vrijgegeven. Ze vallen redelijk recht naar beneden en bevruchten de lange stempels die halverwege de planten naar buiten hangen.

Maar al bij een klein beetje wind kunnen ze toch in de directe omgeving terecht komen en vooral als je langs een bloeiend Maïsveld wandelt en je reageert allergisch op deze pollen kun je behoorlijk last hebben van hooikoorts.

Melganzenvoet en Bijvoet tref je nogal veel aan in bermen van wegen. De laatste soort brengt sterk allergeen pollen in de lucht.

In historische stadscentra op oude muren bloeien Glaskruiden Deze op zich in Nederland zeldzame soorten zijn beruchte hooikoortsplanten in Zuid-Europese vakantielanden en geven (lokaal) sterk allergeen pollen af. Ga je daar op vakantie hou er dan rekening mee dat Glaskruiden de hele zomer door bloeien. Een andere soort die in zuid en zuidoost Europa voor overlast kan zorgen is de Ambrosia. Grassen vind je uiteraard ook in vakantielanden, maar bij langdurige droogte zullen er niet zoveel exemplaren staan te bloeien.

Maurice Martens, zaterdag 16 juli 2011. © Pollennieuws.nl . Een nieuw pollenjournaal verschijnt maandag middag 18 juli of eerder als daar aanleiding toe is.

Blogarchief