Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Neerslag verlaagt pollendruk in de lucht

Nijmegen, 13 juli 2011. Neerslag wast de pollen uit de lucht. Vooral fijne motregen zorgt voor schone lucht. Er kunnen pas weer pollen in grote aantallen in de lucht verwacht worden als het wisselvallige weer voorbij is.

De bloei van een groot aantal grassoorten loopt ten einde. Veel soorten bloeien nog slechts beperkt. Grassen die nog wel bloeien zijn Rietgras dat watergangen en plassen begeleidt en Struisgrassen die vooral op drogere bodems te vinden zijn en in de stad. Ook Engels raaigras zie je nog bloeien.

Bijvoet bloeit al behoorlijk veel. Dit kruid brengt de komende tijd veel sterk allergeen pollen in de lucht. Melganzenvoet begint te bloeien, maar pollen van deze zomerbloeier is slechts licht allergeen. Deze soort staat op vergelijkbare plekken als waar de Bijvoet te vinden is.

Steeds meer Maïsakkers staan in bloei. Dit gewas is een van de grootste grassoorten die voorkomt. Pollen van Maïs zijn groot en zwaar en komen door hun grootte en gewicht niet ver van de plek waar ze aan de lucht worden vrijgegeven. Ze vallen redelijk recht naar beneden en bevruchten de lange stempels die halverwege de planten naar buiten hangen.

Maar al bij een klein beetje wind kunnen ze toch in de directe omgeving terecht komen en vooral als je langs een bloeiend Maïsveld fietst of wandelt en je reageert allergisch op deze pollen kun je behoorlijk last hebben van hooikoorts.

Schimmelsporen komen in de lucht, zoals door Belgische en Duitse meetstations wordt gemeld. Ook schimmelsporen,vooral van Cladosporium, die iets kleiner van omvang zijn dan pollenkorrels, kunnen hooikoortsachtige verschijnselen veroorzaken.

Mensen met een pollenallergie voor grassen en/of kruiden kunnen dus nog last hebben van hooikoorts, vooral als het ter plaatse niet geregend heeft. Op het strand en direct aan open water is het voor mensen met een pollenallergie gunstig bij de juiste windrichting (over water).

In historische stadscentra op oude muren bloeien Glaskruiden Deze op zich in Nederland zeldzame soorten zijn beruchte hooikoortsplanten in Zuid-Europese vakantielanden en geven (lokaal) sterk allergeen pollen af. Ga je daar op vakantie hou er dan rekening mee dat Glaskruiden de hele zomer door bloeien. Een andere soort die in zuid en zuidoost Europa voor overlast kan zorgen is de Ambrosia. Grassen vind je uiteraard ook in vakantielanden, maar bij langdurige droogte zullen er niet zoveel exemplaren staan te bloeien.

Maurice Martens, woensdag 13 juli 2011. © Pollennieuws.nl . Een nieuw pollenjournaal verschijnt zaterdag 16 juli of eerder als daar aanleiding toe is.

Blogarchief