Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Berken en Essen overal in bloei

Berken en Essen bloeien in het hele land. In het zuiden volledig en in het hoge noorden van Friesland en Groningen bloeit de helft van deze bomen. Binnen een paar dagen zullen ook daar alle Berken en Essen in bloei staan.

Bloeiende berken herken je allereerst aan de witte stammen en verder aan de geelgroene tot licht groene waas die zich over de boom uitstrekt. Dat komt doordat de katjes met mannelijke bloemen rijpen en door het verschijnen en uitgroeien van de eerste blaadjes en katjes met vrouwelijke bloemetjes die rechtop staan. Berken geven veel pollen vrij aan de lucht. Dit pollen is sterk allergeen. Behoorlijk wat mensen kunnen bij droog en winderig weer last hebben van klachten van hooikoorts door Berkenpollen. Het aantal mensen met klachten kan de komende dagen behoorlijk toenemen, vooral in het noorden. De bloei van Berken kan per regio tot wel drie weken aanhouden. In Maastricht bloeide de eerste Berk op 26 maart; in Wolvega zagen we de eerste bloeiende Berken op 8 april. Het “Berkenseizoen”in Zuid-Limburg loopt dus twee weken voor op het “Berkenseizoen”in Friesland en Groningen. Deze “bloeigolf”zie je in het voorjaar bij alle plantensoorten in het algemeen over het land gaan.

Er kan kruisallergie optreden van Berkenpollen met stoffen in appels. Dit staat bekend onder de naam Paraberksyndroom. Als appels verhit worden tot moes of compote of verwerkt in appeltaart worden deze stoffen afgebroken en heb je er geen last van.

Bloeiende Essen vind je overal in het land en herken je aan de uitbottende zwarte knoppen. Eerst komen de paarsblauwe Helmknoppen, die pollen gaan afgeven te voorschijn en daarna de vruchtbeginsels. Snel daarop volgen de uitbottende veerdelige blaadjes. Je herkent dit aan de toefen die aan de toppen van de takken en twijgen te voorschijn komen. Essenpollen is matig allergeen en kan kruisallergie veroorzaken met pollen van Olijven. Het zijn nauw verwante soorten.

In het noorden maar ook elders in het land bloeien nog Populieren en Wilgen, waar men last van kan hebben. Een flink aantal Populieren laat hun uitgebloeide katjes met mannelijke bloemetjes al uit de kronen vallen. Maar dat is niet bij alle Populieren het geval. Sommige soorten bloeien wat later dan de Canadapopulieren die als eerste begonnen zijn met hun bloei.

Hazelaars en Elzen zijn uitgebloeid. Je ziet dat aan de afgevallen donkerbruine katjes die onder de bomen en struiken liggen. Haagbeuken bloeien volop in het midden en zuidoosten. Bij deze soort komen de katjes tegelijk met het blad te voorschijn. Deze boomsoort hoort ook tot de Berkenfamilie. Haagbeuken komen in de noordelijke helft van het land niet veel voor. In een enkele plaats zijn ze als straatboom aangeplant. Hier en daar zie je ook onder de Haagbeuk al afgevallen uitgebloeide katjes liggen.

In de directe omgeving van Nijmegen zijn de eerste bloeiwijzen (aren) van de Grote vossenstaart waargenomen. Dit gras is het eerste dat op volle schaal gaat bloeien en zeer sterk allergeen pollen zal gaan afgeven. Ook zijn bloeiende Veldzuring en Smalle weegbree aangetroffen. Pollen van deze kruiden is matig allergeen.

Pas bij langdurige neerslag wordt de lucht echt schoon gewassen.

Maurice Martens, zondag 10 april 2011. © Pollennieuws.nl . Een nieuw pollenjournaal verschijnt dinsdag 12 april of eerder, als daar aanleiding toe is.

Blogarchief