Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Veel boompollen en eerste pollen van grassen en kruiden in de lucht

Berken en Essen bloeien en geven flink wat pollen af aan de lucht. Pollen van de Berk is sterk allergeen; dat van de Es is matig allergeen.

De bloei van Berken kan per regio tot wel drie weken aanhouden. Het “Berkenseizoen” in Zuid-Limburg loopt twee weken voor op het “Berkenseizoen” in Friesland en Groningen. In het zuiden van het land zijn de eerste Berken al aan het einde van hun bloei: de Berken die op 26 maart in Maastricht met hun bloei begonnen zijn uitgebloeid; maar door genetische verschillen tussen de Berkenbomen staan ook in Zuid-Limburg nog steeds (late) Berken te bloeien, maar de bloei raakt daar over de top heen. Deze “bloeigolf” van Zuid naar Noord zie je in het voorjaar bij vrijwel alle plantensoorten in het algemeen over het land gaan.

Bloeiende Essen vind je nu overal in het land. Je herkent ze aan de toefen van bloeiwijzen en jonge bladeren die aan de toppen van de takken en twijgen te voorschijn komen. Mensen die gesensibiliseerd zijn voor Essenpollen kunnen door kruisallergie heftige hooikoorts krijgen door pollen van Olijven, bijvoorbeeld tijdens een vakantie in het Middellandse Zeegebied. Essen en Olijven zijn nauw verwante soorten; ze horen beide tot de Olijvenfamilie.

Bij een enkele Boswilg in de buurt van Maastricht is de zaadvorming zover dat de pluizen met zaden al door de boom worden vrijgegeven. De eerste “zomersneeuw” is een feit. Die pluizen zijn niet allergeen.

Beuken en Eiken botten uit en tegelijkertijd komen de katjesachtige bloeiwijzen dan te voorschijn. Deze boomsoorten kunnen ook behoorlijk wat pollen in de lucht brengen, maar dat pollen is niet of slechts zeer weinig allergeen.

De Grote vossenstaart en het Gewoon reukgras zijn bloeiend gevonden in de Ooijpolder bij Nijmegen en ook hier en daar in bermen en langs waterkanten in het midden en zuiden van het land. Het aantal bloeiende exemplaren is nog niet erg groot, maar dat zal de komende dagen veranderen. In Helmond zijn afgelopen week ook al de eerste pollen van grassen geteld. Deze twee grassoorten zijn (naast het vrijwel het hele jaar bloeiende Straatgras) de eerste die op volle schaal gaan bloeien en zeer sterk allergeen pollen afgeven. Ook zijn bloeiende Veldzuring en Smalle weegbree aangetroffen. Hun pollen is matig allergeen.

Maurice Martens, zondag 17 april 2011. © Pollennieuws.nl . Een nieuw pollenjournaal verschijnt woensdag 20 april of eerder, als daar aanleiding toe is.

Blogarchief