Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Nog veel boompollen in de lucht

In het noorden en midden van het land bloeien Berken en Essen. Ze geven flink wat pollen af aan de lucht. Pollen van de Berk is sterk allergeen; dat van de Es is matig allergeen.

De bloei van Berken in het zuiden is het hoogtepunt voorbij. De bomen die daar als eerste met hun bloei zijn begonnen, zijn uitgebloeid; maar door genetische verschillen tussen de Berkenbomen staan, ook in Zuid-Limburg nog, de laatste Berken te bloeien.

Bloeiende Essen vind je ook overal in het land. Je herkent ze aan de toefen van bloeiwijzen en jonge bladeren die aan de toppen van de takken en twijgen te voorschijn komen. Mensen die gesensibiliseerd zijn voor Essenpollen kunnen door kruisallergie heftige hooikoorts krijgen door pollen van Olijven, bijvoorbeeld tijdens een vakantie in het Middellandse Zeegebied. Essen en Olijven zijn nauw verwante soorten; ze horen beide tot de Olijvenfamilie.

De zaadvorming bij Boswilgen in het zuid-oosten van het land is zover dat de pluizen met zaden al door de bomen worden vrijgegeven. De eerste “zomersneeuw” is een feit. Die pluizen zijn niet allergeen. Net zo min als de pluizen van Paardenbloemen.

Beuken en Eiken botten uit en tegelijkertijd komen de katjesachtige bloeiwijzen dan te voorschijn. Deze boomsoorten kunnen ook behoorlijk wat pollen in de lucht brengen, maar dat pollen is niet of slechts zeer weinig allergeen. In het zuiden van Gelderland zijn de eerste volop bloeiende Beuken aangetroffen: in de pollenmonsters die geanalyseerd zijn konden grote hoeveelheden van deze pollen gezien worden.

De eerste bloeiende grassen zijn ook gevonden. Van Grote vossenstaart, Kropaar en Gewoon reukgras zijn de eerste bloeiende exemplaren gevonden in het midden en zuiden van het land. Het totaal aantal bloeiende exemplaren is nog niet heel erg groot. Alleen waar de bodem voldoende vochtig is zullen de grassen zich verder ontwikkelen. Ze kunnen aan waterkanten op volle schaal gaan bloeien en zeer sterk allergeen pollen afgeven. Ook zijn al redelijk veel bloeiende Veldzuring en Smalle weegbree aangetroffen. Hun pollen is matig allergeen.

Bij wind van zee, die in de loop van de dag opsteekt is het direct aan de kust gunstig voor mensen die last hebben van hooikoorts.

Maurice Martens, woensdag 20 april 2011. © Pollennieuws.nl . Een nieuw pollenjournaal verschijnt vrijdag 22 april of eerder, als daar aanleiding toe is.

Blogarchief