Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Boompollendruk zeer hoog en eerste graspollen in de lucht

Pollen van Berken en Essen worden in grote aantallen aan de lucht afgegeven. Ze bloeien in het hele land volop. Pollen van de Berk is sterk allergeen; dat van de Es is matig allergeen.

Bij droog en winderig weer zullen behoorlijk wat mensen last hebben van klachten van hooikoorts door Berkenpollen en Essenpollen. De bloei van Berken kan per regio tot wel drie weken aanhouden. Het “Berkenseizoen” in Zuid-Limburg loopt twee weken voor op het “Berkenseizoen” in Friesland en Groningen. In het zuiden van het land zijn de eerste Berken aan het einde van hun bloei. Deze “bloeigolf” zie je in het voorjaar bij vrijwel alle plantensoorten in het algemeen over het land gaan.

Er kan kruisallergie optreden van Berkenpollen met stoffen in appels. Dit staat bekend onder de naam Paraberksyndroom. Als appels verhit worden tot moes of compote of verwerkt in appeltaart worden deze stoffen afgebroken en heb je er geen last van.

Bloeiende Essen vind je nu overal in het land en herken je aan de uitbottende zwarte knoppen. Eerst komen de paarse Helmknoppen, die pollen gaan afgeven te voorschijn en daarna de vruchtbeginsels. Snel daarop volgen de uitbottende veerdelige blaadjes. Je herkent dit aan de toefen die aan de toppen van de takken en twijgen te voorschijn komen. Mensen die gesensibiliseerd zijn voor Essenpollen kunnen door kruisallergie heftige hooikoorts krijgen door pollen van Olijven, bijvoorbeeld tijdens een vakantie in het Middellandse Zeegebied. Essen en Olijven zijn nauw verwante soorten; ze horen beide tot de Olijvenfamilie.

In het noorden maar ook elders in het land bloeien nog bepaalde soorten Populieren en Wilgen, waar men last van kan hebben. Haagbeuken zijn aan het eind van hun bloeitijd. Alleen in het noorden kunnen ze nog bloeien, maar ze komen in de noordelijke helft van het land niet veel voor. In een enkele plaats zijn ze als straatboom aangeplant. Afgevallen uitgebloeide katjes, die onder de bomen liggen, duiden erop dat de bloei van de betreffende boom het einde nadert.

Beuken en Eiken botten uit en tegelijkertijd komen de katjesachtige bloeiwijzen dan te voorschijn. Deze boomsoorten kunnen ook behoorlijk wat pollen in de lucht brengen, maar dat pollen is niet of slechts zeer weinig allergeen.

De Grote vossenstaart en het Gewoon reukgras zijn bloeiend gevonden in de Ooijpolder bij Nijmegen en ook hier en daar in bermen en langs waterkanten in het midden en zuiden van het land. Het aantal bloeiende exemplaren is nog niet erg groot, maar dat zal de komende dagen veranderen. In Helmond zijn afgelopen week ook al de eerste pollen van grassen geteld. Deze twee grassoorten zijn (naast het vrijwel het hele jaar bloeiende Straatgras) de eerste die op volle schaal gaan bloeien en zeer sterk allergeen pollen afgeven. Ook zijn bloeiende Veldzuring en Smalle weegbree aangetroffen. Hun pollen is matig allergeen.

Alleen langdurige neerslag wast de lucht schoon en bij wind van zee is de pollendruk aan de kust beperkt.

Maurice Martens, vrijdag 15 april 2011. © Pollennieuws.nl . Een nieuw pollenjournaal verschijnt zondag 17 april of eerder, als daar aanleiding toe is.

Blogarchief