Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Veel pollen van vooral bomen in de lucht

Er ligt door de aanhoudende droogte als het ware een deken van pollen over ons heen: autodaken, stoepen, daken van huizen en de grond worden bedekt door enorme hoeveelheden pollen. Deze zijn afkomstig van Berken, Essen, Beuken en Eiken.

Door de aanhoudende droogte is er ook veel stof in de lucht. De combinatie van pollen en stof met een zomerbriesje kan leiden tot meer last van hooikoorts.

De bloei van Berken in het zuiden is het hoogtepunt voorbij. De bomen die daar als eerste met hun bloei zijn begonnen, zijn uitgebloeid. De bloei in het zuiden zal langzaamaan minder worden. In het midden en noorden houdt de bloei nog even aan.

De zaadvorming bij Boswilgen in het zuiden en oosten van het land is zover dat de pluizen met zaden al door de bomen worden vrijgegeven. De eerste “zomersneeuw” is een feit. Die zaadpluizen zijn niet allergeen. Net zo min als de zaadpluizen van Paardenbloemen, die nu ook al te zien zijn. Dat er een relatie gelegd wordt met pollenallergie heeft ermee te maken dat, als je deze zaadpluizen in de lucht ziet, er pollen van andere plantensoorten als Berken en Grassen tegelijkertijd in de lucht zijn; dát zijn de echte veroorzakers van hooikoorts.

Ook bloeiende grassen zie je steeds meer om je heen. De opvallende aren van de Grote vossenstaart vallen op. Je ziet ze vaak tegelijk met het wit bloeiende Fluitenkruid. Het totaal aantal bloeiende exemplaren is nog niet heel erg groot. Alleen waar de bodem voldoende vochtig is zal dit gras zich snel verder ontwikkelen. Ze kunnen aan waterkanten op volle schaal bloeien en zeer sterk allergeen pollen afgeven.

Ook zijn al redelijk veel bloeiende Veldzuring en Smalle weegbree aangetroffen. Hun pollen is matig allergeen.

Bij wind van zee, die in de loop van de dag opsteekt, is het direct aan de kust gunstig voor mensen die last hebben van hooikoorts. Uitwassen van pollen uit de lucht zal pas gebeuren bij langer aanhoudende neerslag. Een korte bui kan het zelfs nog erger maken.

Maurice Martens, vrijdag 22 april 2011. © Pollennieuws.nl . Een nieuw pollenjournaal verschijnt op maandag 25 april of eerder, als daar aanleiding tot is.

Blogarchief