Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Bloei van Berken, Essen en Haagbeuken goed op gang

Bloeiende Berken vallen op door de geelgroene waas die over de kroon ligt. Dan zijn de katjes met mannelijke bloemen rijp en verschijnen ook de eerste blaadjes en katjes met vrouwelijke bloemetjes die rechtop staan. In vrijwel het hele land zijn ze inmiddels te zien, maar in het noorden nog niet. Ze kunnen veel pollen vrijgeven aan de lucht. Dit pollen is sterk allergeen, waardoor behoorlijk wat mensen last kunnen hebben van klachten van hooikoorts bij droog en winderig weer.

Opvallend is dat door de genetische variabiliteit tussen de individuele bomen, niet alle bomen tegelijk met hun bloei beginnen. In een stad of dorp kunnen verschillen van wel een week optreden tussen de eerst bloeiende exemplaren en het gros der bomen.

In het noorden maar ook elders in het land bloeien Populieren en Wilgen, waar men last van kan hebben. Sommige populieren laten hun uitgebloeide katjes met mannelijke bloemetjes al uit de kronen vallen.

In het noorden van het land bloeit ook nog een enkele Els. De Hazelaar is vrijwel volledig uitgebloeid. Haagbeuken bloeien volop in het midden en zuidoosten. Bij deze soort komen de katjes tegelijk met het blad te voorschijn. Deze boomsoort hoort ook tot de Berkenfamilie. Haagbeuken komen in de noordelijke helft van het land niet veel voor. In een enkele plaats
zijn ze als straatboom aangeplant.

Essen tref je overal in het land aan en ze bloeien in het zuiden volop. Het pollen is matig allergeen en kan kruisallergie veroorzaken met Olijfpollen. Ze zijn goed te herkennen aan hun fluweel-zwarte knoppen. Daar komen dan de paarse helmknoppen uit te voorschijn, die pollen afgeven aan de lucht. Iepen, bekend als straatboom in Amsterdam, bloeien eveneens.

Pas bij langdurige neerslag wordt de lucht echt schoon gewassen.
Aan de kust is de situatie bij aanlandige wind gunstiger.

Maurice Martens, maandag 4 april 2011. © Pollennieuws.nl . Een nieuw pollenjournaal verschijnt woensdag 6 april of eerder, als daar aanleiding toe is.

Blogarchief