Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Lenteweer bevordert bloei van Berken, Essen en Haagbeuken

Berken bloeien nu vrijwel overal met uitzondering van het hoge noorden. De katjes met mannelijke bloemen rijpen en ook de eerste blaadjes en katjes met vrouwelijke bloemetjes die rechtop staan komen te voorschijn. In het zuiden bloeien bijna alle berken, in het midden van het land ongeveer de helft en in de noordelijke helft bloeien lokaal al tot een derde van de Berken. Berken geven veel pollen vrij aan de lucht. Dit pollen is sterk allergeen, waardoor behoorlijk wat mensen last kunnen hebben van klachten van hooikoorts bij droog en winderig weer. Dit aantal mensen met klachten kan behoorlijk toenemen. De bloei van Berken kan tot wel vier weken per regio aanhouden.

In het noorden maar ook elders in het land bloeien Populieren en Wilgen, waar men last van kan hebben. Sommige populieren laten hun uitgebloeide katjes met mannelijke bloemetjes al uit de kronen vallen. Maar dat is niet bij alle Populieren het geval. Sommige soorten zijn wat later dan de Canadapopulieren die als eerste begonnen zijn met hun bloei.

In het noorden van het land bloeit nog een enkele Els, maar het aantal neemt sterk af. De Hazelaar is vrijwel volledig uitgebloeid; de katjes zijn dan donkerbruin en gaan afvallen. Haagbeuken bloeien volop in het midden en zuidoosten. Bij deze soort komen de katjes tegelijk met het blad te voorschijn. Deze boomsoort hoort ook tot de Berkenfamilie. Haagbeuken komen in de noordelijke helft van het land niet veel voor. In een enkele plaats zijn ze als straatboom aangeplant.

Essen tref je overal in het land aan en ze bloeien in het zuiden volop. Ook in het midden van het land bloeit nu ongeveer de helft van de Essen. Het pollen is matig allergeen en kan kruisallergie veroorzaken met Olijfpollen. De Es is goed te herkennen aan de fluweel-zwarte knoppen. Daar komen de paarse helmknoppen uit te voorschijn, die pollen afgeven aan de lucht.

In de directe omgeving van Nijmegen zijn de eerste bloeiwijzen van de Grote vossenstaart waargenomen. Dit gras is het eerste dat op volle schaal gaat bloeien en zeer sterk allergeen pollen zal gaan afgeven.

Pas bij langdurige neerslag wordt de lucht echt schoon gewassen.
Aan de kust is de situatie bij aanlandige wind gunstiger.

Maurice Martens, donderdag 7 april 2011. © Pollennieuws.nl . Een nieuw pollenjournaal verschijnt zondag 10 april of eerder, als daar aanleiding toe is.

Blogarchief