Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Grassenpollen nemen toe en nog steeds veel boompollen

Er blijven veel pollen in de lucht van verschillende soorten bomen. Met een loep is al goed te zien dat er in de pollenmassa die bijvoorbeeld op tuinmeubilair neerdwarrelt grote en kleine pollen te zien zijn. De grote pollen zijn afkomstig van Beuken en Eiken, de kleine zijn de nog steeds in de lucht zittende pollen van Berken. Beukenpollen is tweemaal zo groot als Berkenpollen.

Bloeiende grassen zie je steeds meer om je heen. De opvallende aren van de Grote vossenstaart vallen op. Je ziet ze vaak tegelijk met het wit bloeiende Fluitenkruid. Vooral waar de bodem nog voldoende vochtig is ontwikkelt dit gras zich snel verder. Ze kunnen aan waterkanten op volle schaal bloeien en zeer sterk allergeen pollen afgeven. Andere grassen die al bloeien zijn Kropaar, Zachte dravik en Gewoon reukgras die al zijn gevonden in het midden en zuiden van het land.

De zaadvorming bij Wilgen en Populieren is langzamerhand zover dat de pluizen met zaden door de bomen worden vrijgegeven. De eerste “zomersneeuw” is een feit. Die zaadpluizen zijn niet allergeen. Net zo min als de zaadpluizen van Paardenbloemen, die ook steeds meer te zien zijn. Dat er een relatie gelegd wordt met pollenallergie heeft ermee te maken dat, als je deze zaadpluizen in de lucht ziet, er pollen van andere plantensoorten als Berken en Grassen tegelijkertijd in de lucht zijn; dát zijn de echte veroorzakers van hooikoorts.

Ook zijn veel bloeiende Veldzuring en Smalle weegbree te zien. Hun pollen is matig allergeen.

Een buitje maakt de situatie vaak minder gunstig: de eerste druppels die op bloeiwijzen vallen veroorzaken door de mechanische beweging juist het vrijmaken van pollen en er moet behoorlijk wat water aan te pas komen om de lucht schoon te wassen en de pollen weg te spoelen. Na een buitje zie je vaak pollen aan de rand van opgedroogde druppels en plassen terug als afzetting op stoepen. Uitwassen van pollen uit de lucht zal daarom pas gebeuren bij langer aanhoudende neerslag.

Maurice Martens, maandag 25 april 2011. © Pollennieuws.nl . Een nieuw pollenjournaal verschijnt op woensdag 27 april of eerder, als daar aanleiding tot is.

Blogarchief