Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Op Koninginnedag veel pollen in de lucht verwacht

De lokale neerslag heeft pollen uitgewassen uit de lucht, maar is niet voldoende geweest om overal alle pollen weg te spoelen. Pollen dat achterblijft nadat het hemelwater is opgedroogd kan bij droog en winderig weer opwervelen.

Bloeiende bomen voegen daar nieuw pollen aan toe. Eiken en Beuken bloeien nog en hoewel de Berkenbloei hier langzaam ten einde loopt wordt er met de oostelijke wind Berkenpollen aangevoerd uit Duitsland. Dennen en andere naaldbomen beginnen ook te bloeien en pollen van deze soorten heeft luchtzakken, waardoor ze enorme afstanden kunnen overbruggen.

Bloeiende grassen zie je steeds meer. De opvallende aren van de Grote vossenstaart zie je vaak tegelijk met het wit bloeiende Fluitenkruid dat onze bermen en dijken siert. Vooral waar voldoende vocht in de bodem is, ontwikkelt dit gras zich snel verder. Andere grassen die al bloeien zijn Kropaar, Zachte dravik en Gewoon reukgras die overal te zien zijn. Op drogere plekken zie je de eerste zwenkgrassen en Gestreepte witbol bloeien. Vooral mensen die gevoelig zijn voor graspollen zullen veel last gaan krijgen van hooikoortsachtige verschijnselen.

Zomersneeuw, de zaadpluizen van Wilgen en Populieren, treedt ook al op. Dit is niet allergeen en veroorzaakt geen hooikoorts. Net zo min als de zaadpluizen van Paardenbloemen, die ook steeds meer te zien zijn. Dat er een relatie gelegd wordt met pollenallergie heeft ermee te maken dat, als je deze zaadpluizen in de lucht ziet, er pollen van andere plantensoorten zoals van Grassen tegelijkertijd in de lucht zijn; dát zijn de echte veroorzakers van hooikoorts.

Er bloeien veel Veldzuring en Smalle weegbree. Hun pollen is matig allergeen. Sommige mensen reageren op pollen van deze kruiden.

Waar het niet of weinig geregend heeft kan de pollendeken die al van voor Pasen over ons land ontstaan is nog steeds liggen. En er moet rekening mee gehouden worden dat zo’n deken ook daar waar die nu verdwenen is opnieuw kan gevormd worden door ’s nachts neerdalend pollen en fijnstof.

Maurice Martens, vrijdag 29 april 2011. © Pollennieuws.nl . Een nieuw pollenjournaal verschijnt op zondag 1 mei of eerder als daar aanleiding toe is

Blogarchief