Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Hoge aantallen pollen van bomen en grassen

De door ons reeds op 22 april gemelde pollendeken blijft totdat er een behoorlijke tijd regen is geweest. Pollen in die deken is afkomstig van verschillende bomen en nu komen daar graspollen bij. Met een loep is al goed te zien dat er in de pollenmassa grote en kleine pollen te zien zijn. De grote pollen zijn afkomstig van Beuken en Eiken, de kleine zijn de nog steeds in de lucht zittende pollen van Berken. Beukenpollen is tweemaal zo groot als Berkenpollen. Ook van Dennen en Sparren komen momenteel de eerste pollen in de lucht.

Pollen van bloeiende grassen heeft ongeveer dezelfde grootte als dat van Berken en is zeer sterk allergeen. Bloeiende grassen zie je steeds meer om je heen. De opvallende aren van de Grote vossenstaart vallen op. Je ziet ze vaak tegelijk met het wit bloeiende Fluitenkruid te voorschijn komen. Vooral waar de bodem nog voldoende vochtig is ontwikkelt dit gras zich snel verder. Ze kunnen aan waterkanten op volle schaal bloeien en pollen afgeven. Andere grassen die al bloeien zijn Kropaar, Zachte dravik en Gewoon reukgras die overal te zien zijn. Mensen die gevoelig zijn voor Berkenpollen en Graspollen zullen erg veel last hebben van hooikoorts.

Een buitje maakt de situatie vaak minder gunstig: de eerste druppels die op bloeiwijzen vallen veroorzaken door de mechanische beweging juist het vrijmaken van pollen en er moet behoorlijk wat water aan te pas komen om de lucht schoon te wassen en de pollen weg te spoelen. Na een buitje zie je vaak pollen aan de rand van opgedroogde druppels en plassen terug als afzetting op stoepen. Uitwassen van pollen uit de lucht zal daarom pas gebeuren bij langer aanhoudende neerslag.

De eerste “zomersneeuw” is ook een feit. Deze zaadpluizen van Wilgen en Populieren zijn niet allergeen. Net zo min als de zaadpluizen van Paardenbloemen, die ook steeds meer te zien zijn. Dat er een relatie gelegd wordt met pollenallergie heeft ermee te maken dat, als je deze zaadpluizen in de lucht ziet, er pollen van andere plantensoorten als Berken en Grassen tegelijkertijd in de lucht zijn; dát zijn de echte veroorzakers van hooikoorts.

Ook zijn veel bloeiende Veldzuring en Smalle weegbree te zien. Hun pollen is matig allergeen.

Maurice Martens, woensdag 27 april 2011. © Pollennieuws.nl . Een nieuw pollenjournaal verschijnt op vrijdag 29 april of eerder, als daar aanleiding toe is.

Blogarchief