Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Bloei van Berken, Essen en Haagbeuken ook op TV

Steeds meer bloeiende Berken zijn in zuid, oost en midden Nederland te zien. Ze geven redelijk veel pollen vrij aan de lucht. Dit pollen is sterk allergeen, waardoor behoorlijk wat mensen last kunnen hebben van klachten van hooikoorts bij droog, zonnig en winderig weer.

Vanaf 2 april werkt Pollennieuws mee aan het nieuwe TV programma Apotheek en Gezondheid. De eerste uitzending wordt vandaag herhaald om 11.50 uur op RTL 4.

In het noorden van het land gaan de eerste Berken weldra bloeien. Opvallend is dat door de genetische variabiliteit tussen de individuele bomen, niet alle bomen tegelijk met hun bloei beginnen. In een stad of dorp kunnen verschillen van wel een week optreden totdat de meeste bomen bloeien. Daar bloeien vooral Populieren en Wilgen, waar men last van kan hebben.

In het noorden van het land bloeit nog een enkele Els en de Hazelaar is vrijwel volledig uitgebloeid. Haagbeuken bloeien volop in het zuidoosten. Bij deze soort komen de katjes tegelijk met het blad te voorschijn. Deze boomsoort hoort ook tot de Berkenfamilie. Haagbeuken komen in de noordelijke helft van het land niet veel voor. In een enkele plaats
zijn ze als straatboom aangeplant.

Essen tref je overal in het land aan en ze bloeien in het zuiden volop. Het pollen is matig allergeen en kan kruisallergie veroorzaken met Olijfpollen. Ze zijn goed te herkennen aan hun fluweel-zwarte knoppen. Daar komen dan de paarse helmknoppen uit te voorschijn, die pollen afgeven aan de lucht. Iepen, bekend als straatboom in Amsterdam, bloeien eveneens.

Pas bij langdurige neerslag wordt de lucht echt schoongewassen.
Aan de kust is de situatie bij aanlandige wind gunstiger.

Maurice Martens, zondag 3 april 2011. © Pollennieuws.nl . Een nieuw pollenjournaal verschijnt dinsdag 5 april of eerder, als daar aanleiding toe is.

Blogarchief