Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Aanhoudende neerslag maakt de lucht schoon

Nijmegen, 16 juni 2011. De aanhoudende neerslag wast de lucht schoon van pollen en stof. Dat levert lokaal verlichting van de pollendruk en mogelijk ook minder last van hooikoorts voor mensen met een pollenallergie. Maar tijdens droge periodes na neerslag kunnen door diverse grassen en kruiden nieuwe bloeiende scheuten worden gevormd die pollen afgeven.

Timoteegras komt in de zomer tot maximale bloei. Bloeiend valt deze soort op door de smalle ruim een cm brede en stijve aar, die tot wel 25 cm groot wordt. In de verte lijkt dit gras op Grote vossenstaart, maar de bouw van de aar is heel verschillend.

Aan de kust in de duinen bloeit Helm. De bloeitijd van Helm is in de maanden juni en juli. Op het strand en direct aan open water is het voor mensen met een pollenallergie gunstig bij wind over water.

Raaigrassen en Struisgrassen bloeien overal in graslanden, op dijkhellingen en in bermen. Ook deze brengen bij droog en winderig weer zeer sterk allergeen pollen in de lucht.

Tamme kastanjes bloeien. Ze geuren zoet en weeïg en trekken daarmee insecten aan, die voor bestuiving zorgen. Maar ze geven ook erg veel pollen af aan de lucht. In het zuiden en zuidoosten zijn de Lindes aan het einde van de bloei; je ziet daar dat zich de vruchten al vormen.

Windbestuivende kruiden blijven de hele zomer door pollen afgeven. Grote brandnetel geeft heel veel pollen af aan de lucht. Zuringen en Weegbree blijven hun matig allergeen pollen afgeven. Zuringen kleuren wegbermen en graslanden roodbruin. Glaskruiden, die zeer nauw verwant zijn aan de brandnetels, tref je aan op oude muren. Deze op zich in Nederland zeldzame soorten zijn beruchte als hooikoortsplant uit Zuid-Europese vakantielanden en geven sterk allergeen pollen af.

Bijvoet begint al duidelijk bloeiwijzen te vormen en zal weldra bloeien. Het eerste zal dat in het zuiden van Limburg het geval zijn.

Maurice Martens, donderdag 16 juni 2011. © Pollennieuws.nl . Een nieuw pollenjournaal verschijnt zaterdag 18 juni of eerder als daar aanleiding toe is.

Blogarchief