Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Linden en Grassen geven pollen vrij

Maastricht, 6 juni 2011. Linden en Grassen staan volop in bloei en brengen tijdens droge periodes veel pollen in de lucht. Buien kunnen de lucht schoon wassen, maar neerslag zorgt ervoor dat planten hun groei en ontwikkeling kunnen voortzetten. Bij het begin van een bui wordt door de vallende druppels die op de grasaren terecht komen vaak extra veel pollen vrij gemaakt. Sommige mensen, die reageren op de pollen van grassen, kunnen dat merken en maken hier ook melding van.

Er komen ook weer fris bloeiende grassen voor. Een van de soorten die nu begint te bloeien is Timoteegras. De stijve tot 25 cm grote aar lijkt een beetje op die van de Grote vossenstaart, maar voelt stug aan en heeft meer de vorm van een uitgerekte rechthoek, dan van een ellips. Pollen van Timoteegras is zeer sterk allergeen. Verder staan Italiaans en Engels raaigras, Zwenkgrassen, Kropaar, Gestreepte witbol, IJle dravik en Straatgras te bloeien. Enkele van de eerste bloeiers, zoals Zachte dravik, Glanshaver, Kruipertje en Grote vossenstaart zijn in het zuiden aan het eind van hun eerste bloeiperiode. Ze zullen later in de zomer nog een tweede bloeiperiode hebben. In de duinen bloeit Helmgras. Rogge, een van onze graansoorten, bloeit eveneens en het pollen staat bekend als sterk allergeen.

De overal bloeiende Linden produceren veel pollen in hun kleine gele bloemen die in trosjes aan de boom hangen. Naast bestuiving door insecten als bijen, hommels en zweefvliegen, komen ook veel pollen in de lucht. Deze licht allergene pollen veroorzaken bij een klein aantal mensen hooikoorts. Ook de zoetig, weeïge geur speelt hier, naar het schijnt, mee.

Windbestuivende kruiden geven eveneens pollen vrij.

Maurice Martens, maandag 6 juni 2011. © Pollennieuws.nl . Een nieuw pollenjournaal verschijnt woensdag 8 juni of eerder, als daar aanleiding toe is.

Blogarchief