Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Pollen en smog versterken elkaar

Maastricht, 28 juni 2011. Bloeiende grassen en kruiden brengen vandaag veel pollen in de lucht. Smogdeeltjes kunnen aan pollen hechten waardoor de allergene werking versterkt kan worden. Het kan voor mensen die lijden aan pollenallergie derhalve een zware dag worden. Advies: mijdt zoveel mogelijk het contact met de buitenlucht. Regen wast de lucht schoon van zowel pollen, stofdeeltjes als smog.

Verschillende grassoorten bloeien en geven tijdens droge, warme en winderige periodes pollen af. Bloeiend zie je Timoteegras in grasland, Rietgras langs waterkanten, Raaigrassen en Struisgrassen in bermen en ook in de stad. Ook andere soorten bloeien zoals Duinriet en Helm.

Tamme kastanjes naderen het einde van hun bloeitijd. Ze geven nog pollen af aan de lucht. Een klein aantal mensen merkt dit doordat ze als gevolg van deze pollen hooikoortsachtige verschijnselen kunnen hebben.

Bijvoeten zijn dit jaar vroeg met hun bloei begonnen. Ook in het noorden zijn de eerste bloeiende Bijvoeten waargenomen. De bloei van dit kruid zal zich verder uitbreiden. Bijvoeten vallen erg op in de bermen van onze snelwegen. Ze steken boven de gele bloemenlinten van het Bezemkruiskruid uit. Pollen van de Bijvoet is sterk allergeen en kan bij mensen die gevoelig zijn voor de pollen van deze soort hooikoorts veroorzaken.

Zuringen en Weegbree blijven hun matig allergeen pollen afgeven. Zuringen kleuren wegbermen en graslanden roodbruin. Grote brandnetels blijven veel pollen in de lucht brengen. Glaskruiden, die zeer nauw verwant zijn aan brandnetels, tref je aan op oude muren.

Deze op zich in Nederland zeldzame soorten zijn beruchte als hooikoortsplant uit Zuid-Europese vakantielanden en geven sterk allergeen pollen af. Als je op vakantie gaat in landen aan de Middellandse zee zul je daar veel last kunnen hebben van de pollen van Glaskruid. Hou daar rekening mee.

Maurice Martens, dinsdag 28 juni 2011. © Pollennieuws.nl . Een nieuw pollenjournaal verschijnt donderdag 30 juni of eerder als daar aanleiding toe is.

Blogarchief