Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Tamme kastanje en Timoteegras staan ook in bloei

Nijmegen, 8 juni 2011. De eerste Tamme kastanjes staan in bloei. Deze bomen, die je aantreft in loofbossen, maar ook in parken en als solitaire bomen, maken fraaie witgeelgekleurde lange bloeiwijzen, die een sterke geur kunnen verspreiden. De tientallen bloemetjes aan zo'n bloeitak steken hun meeldraden met helmhokken ver naar buiten. Insecten verzamelen pollen, maar net als bij de Linde is de productie van pollen zo groot, dat erg veel pollen ook in de lucht komen. Het kan sporadisch voorkomen dat iemand allergisch reageert op pollen van Tamme kastanje.

Timoteegras is eveneens met de bloei gestart en geeft veel zeer sterk allergeen pollen af aan de lucht. Timoteegras herken je gemakkelijk aan de stijve rechtopstaande aar die tussen 7 en 25 cm groot kan zijn. Het gras staat in bermen, op dijkhellingen en in graslanden. Als je de aar van een Timotee ombuigt, voel je dat die aar helemaal niet zacht aanvoelt, zoals de aar van de Grote vossenstaart. Duidelijk zie je dan ook de U - vormige kleine deelaartjes met twee stijve naaldjes van 1 mm. Ook dat is een duidelijk verschil met de Grote vossenstaart.

Windbestuivende kruiden die eveneens pollen vrijgeven zijn vooral de Grote brandnetel en verder Zuringen en Weegbree. Pollen van deze kruiden is licht tot matig allergeen. Klein glaskruid, een zeldzame soort in Nederland, maar heel gewoon in Zuid-Europese landen, waar de soort op dezelfde standplaatsen staat als de Grote brandnetel hier bij ons, geeft sterkl allergeen pollen vrij uit de piepkleine bloemetjes. Je vindt dit Klein glaskruid in ons land vooral op oude muren in stadscentra.

Maurice Martens, woensdag 8 juni 2011. © Pollennieuws.nl . Een nieuw pollenjournaal verschijnt vrijdag 10 juni of eerder, als daar aanleiding toe is.

Blogarchief