Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Eerste bloeiende Bijvoet aangetroffen

Maastricht, 20 juni 2011. Een eerste bloeiend exemplaar van de Bijvoet is in Maastricht aangetroffen. De bloei van dit kruid zal zich nu verder ontwikkelen en langzamerhand uitbreiden in noordelijke richting. Pollen van de Bijvoet is sterk allergeen en kan bij mensen die gevoelig zijn voor de pollen van deze soort hooikoorts veroorzaken.

De afwisseling van neerslag en droge periodes beperkt de totale hoeveelheid pollen die in de lucht kan zijn. In tegenstelling tot de lange droge periode rond Pasen, gedurende welke er steeds meer pollen in de lucht kwam en er geen schoonwassen plaatsvond, wordt bij het huidige weertype de lucht voortdurend gereinigd. Maar tijdens droge en winderige periodes komt de pollenproductie weer op gang en dat kan lokaal leiden tot behoorlijke hoeveelheden.

Diverse soorten grassen blijven pollen afgeven tijdens droge en winderige periodes. Dit leidt er lokaal toe, dat een aantal mensen last houdt van hooikoorts door graspollen.

Tamme kastanjes bloeien. Ze geuren zoet en weeïg en trekken daarmee insecten aan, die voor bestuiving zorgen. Maar ze geven ook erg veel pollen af aan de lucht. Een klein aantal mensen merkt dit doordat ze als gevolg van deze pollen hooikoortsachtige verschijnselen kunnen hebben. In het zuiden en zuidoosten zijn de Lindes aan het einde van de bloei; je ziet daar dat zich de vruchten al vormen.

Zuringen en Weegbree blijven hun matig allergeen pollen afgeven. Zuringen kleuren wegbermen en graslanden overal opvallend roodbruin. Glaskruiden, die zeer nauw verwant zijn aan de brandnetels, tref je aan op oude muren. Deze op zich in Nederland zeldzame soorten zijn beruchte als hooikoortsplant uit Zuid-Europese vakantielanden en geven sterk allergeen pollen af. Grote brandnetels blijven veel pollen in de lucht bengen.

Maurice Martens, maandag 20 juni 2011. © Pollennieuws.nl . Een nieuw pollenjournaal verschijnt woensdag 22 juni of eerder als daar aanleiding toe is.

Blogarchief