Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Grassen en kruiden brengen bij droog weer pollen in de lucht

Maastricht, 25 juni 2011. Neerslag beperkt de totale hoeveelheid pollen die in de lucht kan zijn. Maar tijdens droge en winderige periodes komt de pollenproductie weer op gang en dat kan leiden tot behoorlijke hoeveelheden pollen. Vooral als daar de zon bijkomt, zomerse temperaturen worden bereikt en neerslag uitblijft. Dit kan tot een piek in het aantal pollen leiden.

Verschillende grassoorten staan te bloeien en kunnen tijdens droge en winderige periodes pollen afgeven. De neerslag van de afgelopen tijd biedt de grassen de mogelijkheid om nieuwe frisse scheuten te vormen. Bloeiend zie je Timoteegras in grasland, Rietgras langs waterkanten, Raaigrassen en Struisgrassen in bermen en ook in de stad.

Tamme kastanjes bloeien. Ze geuren zoet en weeïg en trekken daarmee insecten aan, die voor bestuiving zorgen. Maar ze geven ook erg veel pollen af aan de lucht. Een klein aantal mensen merkt dit doordat ze als gevolg van deze pollen hooikoortsachtige verschijnselen kunnen hebben. Lindes zijn uitgebloeid en vormen vruchten.

Bijvoeten zijn dit jaar erg vroeg met hun bloei begonnen. Ook in het noorden zijn de eerste bloeiende Bijvoeten waargenomen. De bloei van dit kruid zal zich verder uitbreiden. Bijvoeten vallen erg op in de bermen van onze snelwegen. Ze steken boven de gele bloemenlinten van het Bezemkruiskruid uit. Pollen van de Bijvoet is sterk allergeen en kan bij mensen die gevoelig zijn voor de pollen van deze soort hooikoorts veroorzaken.

Zuringen en Weegbree blijven hun matig allergeen pollen afgeven. Zuringen kleuren wegbermen en graslanden roodbruin. Grote brandnetels blijven veel pollen in de lucht brengen. Glaskruiden, die zeer nauw verwant zijn aan brandnetels, tref je aan op oude muren.

Deze op zich in Nederland zeldzame soorten zijn beruchte als hooikoortsplant uit Zuid-Europese vakantielanden en geven sterk allergeen pollen af.Als je op vakantie gaat in landen aan de Middellandse zee zul je daar veel last kunnen hebben van de pollen van Glaskruid. Hou daar rekening mee.

Maurice Martens, zaterdag 25 juni 2011. © Pollennieuws.nl . Een nieuw pollenjournaal verschijnt dinsdag 28 juni of eerder als daar aanleiding toe is.

Blogarchief