Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Redelijk veel bloeiende pollenplanten met Pinksteren

Maastricht, 12 juni 2011. De lucht is op veel plaatsen goed schoon gewassen van pollen en stof tijdens de buien van de afgelopen dagen. Er zijn dan ook minder meldingen van hooikoorts uit het land ontvangen en de ernst van de hooikoorts valt gemiddeld mee.

Wanneer het na de neerslag een tijdje droog is zien we echter dat veel grasspruiten vrij snel hun bloemetjes in de aren en pluimen openen en de meeldraden supersnel binnen enkele minuten naar buiten komen en de helmhokken openen. Waait het een beetje dan worden de pollen direct meegenomen de lucht in op weg naar een stempeltje van een bloemetje van de dezelfde soort. De meeste pollen zal dat niet gebeuren, die blijven in de lucht en kunnen de slijmvliezen bereiken van mensen die een pollenallergie kunnen hebben.

Naast andere nog andere bloeiende grassoorten is Timoteegras nu aan de beurt om tot maximale bloei te komen. Het is een echte zomerbloeier die opvalt door zijn smalle, stijve aar, die tot wel 25 cm groot wordt. In de verte lijkt dit gras op Grote vossenstaart, maar de bouw van de aar is heel verschillend.

Rijpende Rogge brengt, net als alle andere grassen, sterk allergeen pollen in de lucht. Aan de kust in de duinen bloeit Helm. De bloeitijd van Helm is in de maanden juni en juli. Op het strand en direct aan open water is het voor mensen met een pollenallergie gunstig bij wind over water.

Tamme kastanjes en Lindes bloeien. Ze geuren zoet en weeïg en trekken daarmee insecten aan, die voor bestuiving zorgen. Maar ze geven ook erg veel pollen af aan de lucht.

Windbestuivende kruiden blijven de hele zomer door pollen afgeven. Grote brandnetel geeft heel veel pollen af aan de lucht. Zuringen en Weegbree blijven hun matig allergeen pollen afgeven. Zuringen kleuren hier en daar wegbermen en graslanden roodbruin. Klein glaskruid, dat zeer nauw verwant is aan de brandnetels, tref je aan op oude muren. Deze op zich in Nederland zeldzame soort is een beruchte hooikoortsplant uit Zuid-Europese vakantielanden en geeft sterk allergeen pollen af.

Bijvoet begint al duidelijk bloeiwijzen te vormen en zal weldra bloeien.

Maurice Martens, zondag 12 juni 2011. © Pollennieuws.nl . Een nieuw pollenjournaal verschijnt dinsdag 14 juni of eerder als daar aanleiding toe is.

Blogarchief