Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Tamme kastanje en Timoteegras in bloei.

Maastricht, 10 juni 2011. In de reeks van elkaar in bloei opvolgende pollenplanten bloeien nu als nieuwe soorten de Tamme kastanje en Timoteegras.

Tamme kastanjes bloeien in de zuidelijke helft van het land en zijn te herkennen aan de lange witgele bloeiwijzen die als grote toefen aan de toppen van takken staan. Ze geuren sterk en net als bij de Linde verzamelen insecten als bijen, hommels en zweefvliegen pollen van de ver uitstekende gele meeldraden. Maar er komt ook veel pollen vrij in de lucht. Net als bij de Linde veroorzaakt de Tamme kastanje bij een klein aantal mensen hooikoorts. Tamme kastanje wordt nogal eens aangeplant in parken en verder vind je de boom in gemengde loofbossen.

Naast andere nog bloeiende grassoorten is Timoteegras nu aan de beurt om tot maximale bloei te komen. Het is een echte zomerbloeier die opvalt door zijn smalle, stijve aar, die tot wel 25 cm groot wordt. In de verte lijkt dit gras op Grote vossenstaart, maar de bouw van de aar is heel verschillend.

Windbestuivende kruiden blijven de hele zomer door pollen afgeven. Grote brandnetel geeft heel veel pollen af aan de lucht. Zuringen en Weegbree blijven hun matig allergeen pollen afgeven. Zuringen kleuren hier en daar wegbermen en graslanden roodbruin.

Klein glaskruid, dat zeer nauw verwant is aan de brandnetels, tref je aan op oude muren. Deze op zich in Nederland zeldzame soort is een beruchte hooikoortsplant uit Zuid-Europese vakantielanden en geeft sterk allergeen pollen af.

Rijpende Rogge brengt, net als alle andere grassen, sterk allergeen pollen in de lucht. Aan de kust in de duinen bloeit Helm. De bloeitijd van Helm is in de maanden juni en juli. Op het strand en direct aan open water is het voor mensen met een pollenallergie gunstig bij wind over water.

Maurice Martens, vrijdag 10 juni 2011. © Pollennieuws.nl . Een nieuw pollenjournaal verschijnt zondag 12 juni of eerder als daar aanleiding toe is.

Blogarchief