Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Herfstachtig weer beperkt hoeveelheid pollen

Maastricht, 18 juni 2011. De afwisseling van neerslag en droge periodes beperkt de totale hoeveelheid pollen die in de lucht kan zijn. In tegenstelling tot de lange droge periode rond Pasen, gedurende welke er steeds meer pollen in de lucht kwam en er geen schoonwassen plaatsvond, wordt bij het huidige weertype de lucht voortdurend gereinigd, terwijl tijdens droge en winderige periodes nieuwe pollenproductie plaatsvindt. Het totaal aantal pollen blijft daardoor beperkt.

Grassen blijven pollen afgeven tijdens droge en winderige periodes, waardoor toch een aantal mensen last houdt van hooikoorts.

Tamme kastanjes bloeien. Ze geuren zoet en weeïg en trekken daarmee insecten aan, die voor bestuiving zorgen. Maar ze geven ook erg veel pollen af aan de lucht. Een klein aantal mensen merkt dit doordat ze als gevolg van deze pollen hooikoortsachtige verschijnselen kunnen hebben. In het zuiden en zuidoosten zijn de Lindes aan het einde van de bloei; je ziet daar dat zich de vruchten al vormen.

Windbestuivende kruiden blijven de hele zomer door pollen afgeven. Grote brandnetel geeft heel veel pollen af aan de lucht. Zuringen en Weegbree blijven hun matig allergeen pollen afgeven. Zuringen kleuren wegbermen en graslanden roodbruin. Glaskruiden, die zeer nauw verwant zijn aan de brandnetels, tref je aan op oude muren. Deze op zich in Nederland zeldzame soorten zijn beruchte als hooikoortsplant uit Zuid-Europese vakantielanden en geven sterk allergeen pollen af.

Bijvoet begint al duidelijk bloeiwijzen te vormen en zal weldra bloeien. Het eerste zal dat in het zuiden van Limburg het geval zijn. We houden u op de hoogte.

Maurice Martens, zaterdag 18 juni 2011. © Pollennieuws.nl . Een nieuw pollenjournaal verschijnt maandag 20 juni of eerder als daar aanleiding toe is.

Blogarchief