Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Lucht goed schoongewassen door neerslag

Nijmegen, 29 juni 2011. De overvloedige neerslag heeft de lucht gezuiverd van pollen en stof. lokale buien kunnen daar nog een extra bijdrage aan leveren. De pollendruk zal daardoor verminderen, vooral aan de gebieden direct aan de kust.

Bij droog en winderig weer zullen grassen en kruiden opnieuw hun pollen afgeven aan de lucht. Bloeiende grassoorten zie je nog overal en dat blijft voorlopig ook zo. Timoteegras vind je in grasland, Rietgras langs waterkanten, Raaigrassen en Struisgrassen in bermen en ook in de stad. Ook andere soorten bloeien zoals Duinriet en Helm.

Tamme kastanjes naderen het einde van hun bloeitijd. Totdat de Ceders gaan bloeien komen er voorlopig nauwelijks boompollen in de lucht.

Bijvoeten zijn dit jaar vroeg met hun bloei begonnen. Ook in het noorden bloeien ze al. De bloei van dit kruid zal zich verder uitbreiden. Bijvoeten vallen erg op in de bermen van onze snelwegen. Ze steken boven de gele bloemenlinten van het Bezemkruiskruid uit, dat momenteel al in veel bermen siert. Pollen van de Bijvoet is sterk allergeen en kan bij mensen die gevoelig zijn voor de pollen van deze soort hooikoorts veroorzaken.

Zuringen en Weegbree blijven hun matig allergeen pollen afgeven. Zuringen kleuren wegbermen en graslanden roodbruin. Grote brandnetels blijven veel pollen in de lucht brengen. Glaskruiden, die zeer nauw verwant zijn aan brandnetels, tref je aan op oude muren.

Deze op zich in Nederland zeldzame soorten zijn beruchte als hooikoortsplant uit Zuid-Europese vakantielanden en geven sterk allergeen pollen af. Als je op vakantie gaat in landen aan de Middellandse zee zul je daar veel last kunnen hebben van de pollen van Glaskruid. Hou daar rekening mee.

Maurice Martens, woensdag 29 juni 2011. © Pollennieuws.nl . Een nieuw pollenjournaal verschijnt vrijdag 1 juli of eerder als daar aanleiding toe is.

Blogarchief