Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Bloei grassen gedurende Hemelvaartweekend

Nijmegen, 1 juni 2011. De lucht is goed schoongewassen. Dinsdag 31 mei, waren er relatief weinig pollen in de lucht. De neerslag biedt grassen echter de gelegenheid weer fysiologisch actief te worden en hun groei en ook bloei voort te zetten. Dit heeft tot gevolg dat het aantal graspollen de komende dagen bij droog, zonnig en winderig weer gaat toenemen.

Gunstig is daarbij dat de wind in de noordhoek zit en daardoor relatief schoon is.

Lindes brengen tijdens hun bloei erg veel pollen voort uit de gele bloemetjes. Daarbij verspreiden ze een zoetig, weeïge geur waarmee ze bijen en hommels aantrekken. Deze insecten verzamelen niet alleen nectar maar ook pollen. De pollenproductie door Lindes is echter zo groot dat ze ook veel pollen meegeven aan de langswaaiende lucht. Pollen van de Linde is weinig allergeen, maar er zijn mensen die op dat pollen en de geur reageren met verschijnselen van hooikoorts.

Naast de verdroogde uitgebloeide bloeiwijzen van grassen, zullen de komende dagen weer frisse bloeiende grassen te zien zijn. Italiaans en Engels raaigras, Zwenkgrassen, Kropaar, Gestreepte witbol, IJle dravik en Straatgras staan te bloeien. Enkele van de eerste bloeiers, zoals Zachte dravik, Glanshaver, Kruipertje en Grote vossenstaart zijn in het zuiden aan het eind van hun eerste bloeiperiode. Ze zullen later in de zomer nog een tweede bloeiperiode hebben. In de duinen bloeit Helmgras.

Windbestuivende kruiden geven eveneens pollen vrij. Klein glaskruid, een aan de brandnetels zeer verwante soort, bloeit op oude stadsmuren. Pollen van Glaskruid is sterk allergeen. Het is in Zuid-Europa een van de meest beruchte hooikoortsveroorzakende planten. Maar ook Grote brandnetels bloeien steeds meer. De mannelijke planten brengen uit hun gelig gekleurde piepkleine bloemetjes, die je als trosjes boven in de plant in de bladoksels vindt, pollen in de lucht. Pollen van de Brandnetel zijn weliswaar niet tot weinig allergeen, maar de aantallen kunnen heel groot zijn. Zuringen en Weegbree brengen behoorlijk wat pollen in de lucht dat is eveneens licht allergeen.

Maurice Martens, woensdag 1 juni 2011. © Pollennieuws.nl . Een nieuw pollenjournaal verschijnt zaterdag 4 juni of eerder, als daar aanleiding toe is.

Blogarchief