Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

April bracht record aantal boompollen in de lucht

Maastricht,1 mei 2011. April 2011 heeft een record aantal boompollen in de lucht gebracht. Bij de pollentellingen door het Pollenteam van het Elkerliekziekenhuis in Helmond is zelfs het aantal van 1600 Eikenpollen geteld naast honderden andere pollen per m3 lucht op diezelfde aprildag. Ze hebben nooit eerder zo’n grote variĆ«teit aan boompollen geteld als in de afgelopen periode.

Grassen zie je steeds meer bloeien. De opvallende aren van de Grote vossenstaart zie je vaak tegelijk met het wit bloeiende Fluitenkruid dat onze bermen en dijken siert. Vooral waar voldoende vocht in de bodem is, ontwikkelt dit gras zich snel verder. Andere grassen die al bloeien zijn Kropaar, Zachte dravik en Gewoon reukgras die overal te zien zijn. Ook bloeiende Glanshaver is door ons waargenomen. Op drogere plekken zie je de eerste zwenkgrassen en Gestreepte witbol bloeien. Vooral mensen die gevoelig zijn voor graspollen zullen veel last gaan krijgen van hooikoortsachtige verschijnselen.

Dennen en andere naaldbomen beginnen te bloeien en pollen van deze soorten heeft luchtzakken, waardoor ze enorme afstanden kunnen overbruggen.

Er bloeien veel Veldzuring en Smalle weegbree. Hun pollen is matig allergeen. Sommige mensen reageren op pollen van deze kruiden.

De lokale neerslag die hier en daar is gevallen, vooral in de zuidelijke helft van het land, heeft daar wel pollen uitgewassen uit de lucht, maar is niet voldoende geweest om overal alle pollen weg te spoelen. In het noorden is nauwelijks neerslag gevallen, waardoor de situatie daar, gecombineerd met harde wind uit het noordoosten, zeer ongunstig is. De noordoosten wind voert ook nog berkenpollen aan uit Duitsland.

Maurice Martens, zondag 01 mei 2011. © Pollennieuws.nl . Een nieuw pollenjournaal verschijnt op dinsdag 3 mei of eerder als daar aanleiding toe is.

Blogarchief