Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Effect van neerslag op pollendruk beperkt

Nijmegen,11 mei 2011. De neerslag van de afgelopen dagen heeft lokaal wel wat pollen weggewassen, maar is niet voldoende geweest voor een volledig schoonwassen van de lucht. Zelfs kan geringe neerslag een bijdrage geleverd hebben aan het vrijkomen van pollen door mechanische trillingen in de pluimen en aren van grassen te veroorzaken. Pollen kunnen zo uit de helmhokken geslingerd worden.

Toch kan men er lokaal gemerkt hebben dat de lucht wat schoner is geworden; immers, daar waar het geregend heeft, is naast pollen ook stof door de neerslag uitgewassen.

Grassen ontwikkelen zich snel en bloeien nu overal. Er komen dan meer graspollen in de lucht. Mensen die gevoelig zijn voor deze pollen kunnen, bij beduidend lagere aantallen dan bijvoorbeeld van Berken, veel last krijgen van hooikoorts. Ook wordt er al flink gehooid en bij deze activiteiten komt lokaal nogal wat pollen vrij in de lucht.

Naast graspollen tref je ook pollen van windbestuivende kruiden in de lucht aan. Uit de groep van de kruiden zie je zuringen, vooral Veldzuring en ook al Krulzuring, en Smalle weegbree bloeien. Hun pollen is matig allergeen. Sommige mensen reageren op pollen van deze kruiden.

Tenslotte kunnen Dennen en naaldbomen nog grote hoeveelheden pollen in de lucht brengen, maar dat pollen staat bekend als niet tot slechts weinig allergeen. Dat betekent dat een beperkt aantal mensen op deze pollen reageert met een pollenallergische reactie of hooikoorts. Naaldbossen vind je in de duinen aan de kust en in de zuid-oostelijke helft van het land.

Droog de was bij mooi zonnig weer liever niet buiten. Pollen kunnen zich dan weer aan de spullen hechten en komen op die manier in het huis terecht. Ze kunnen daar dan weer last veroorzaken.

Maurice Martens, woensdag 11 mei 2011. © Pollennieuws.nl . Een nieuw pollenjournaal verschijnt vrijdag 13 mei of eerder, als daar aanleiding toe is.

Blogarchief