Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Na boompollen steeds meer graspollen in de lucht

Nijmegen, 3 mei 2011. Na het record aantal boompollen dat April 2011 ons heeft gebracht, komen er steeds meer graspollen in de lucht. Een van de factoren die aan dat record heeft bijdragen is de hoge nachttemperaturen die we in de afgelopen maand gehad hebben. Dat in combinatie met de hoge dagtemperturen heeft tot een zeer snelle fysiologische ontwikkeling geleid bij alle planten.

Ook aan de ontwikkelingen van de grassen is dat goed te merken. Je ziet er steeds meer bloeien. De opvallende aren van de Grote vossenstaart zie je vaak tegelijk met het wit bloeiende Fluitenkruid dat onze bermen en dijken siert. Vooral waar voldoende vocht in de bodem is, ontwikkelt dit gras zich snel verder bij voorbeeld langs slootkanten of weilanden met een hoge grondwaterspiegel. Andere grassen die al bloeien zijn Kropaar, Zachte dravik en Gewoon reukgras die overal te zien zijn. Ook bloeiende Glanshaver is al veel te zien. En dat is erg vroeg in de tijd van het jaar. Op drogere plekken zie je de eerste zwenkgrassen en Gestreepte witbol bloeien. Vooral mensen die gevoelig zijn voor graspollen zullen veel last gaan krijgen van hooikoortsachtige verschijnselen.

Toch komt er ook nog boompollen in de lucht. Dennen en andere naaldbomen beginnen te bloeien en pollen van deze soorten heeft luchtzakken, waardoor ze enorme afstanden kunnen overbruggen. Dit pollen dat wel in grote aantallen kan voorkomen is niet tot weinig allergeen.

Er bloeien veel Veldzuring en Smalle weegbree. Hun pollen is matig allergeen. Sommige mensen reageren op pollen van deze kruiden.

De noordelijke luchtstroming met koudere lucht zorgt er mogelijk voor dat de fysiologie vooral in de nachtelijke uren wordt afgeremd. Dat kan de ontwikkeling van grassen wat temperen. Voor een effectief schoon wassen van de lucht moeten we echter uitzien naar een periode met wat langere neerslag. Zo lang die uitblijft, blijft het onaangenaam voor mensen die gevoelig zijn voor pollen van bomen en grassen.

Maurice Martens, dinsdag 03 mei 2011. © Pollennieuws.nl . Een nieuw pollenjournaal verschijnt op donderdag 5 mei of eerder als daar aanleiding toe is.

Blogarchief