Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Grassen zijn er klaar voor.....

Maastricht, 9 mei 2011. In het zuiden van Limburg staan de grassen klaar om te gaan bloeien. Hun bloeiwijzen, pluimen en aren, zijn volgroeid en zullen open gaan. Daarbij worden de helmknoppen buiten de bloemetjes gestoken, zodat pollen gemakkelijk aan de lucht kan worden vrij gegeven. Dat zal nu snel gebeuren. Ook in de nattere delen van ons land, het westen en noorden, waar de grassen zich de afgelopen tijd normaal hebben kunnen ontwikkelen en niet door de droogte zijn geremd, bloeien ze.

Er komen derhalve steeds meer graspollen in de lucht en mensen die gevoelig zijn voor deze pollen kunnen, bij beduidend lagere aantallen dan bijvoorbeeld van Berken, veel last krijgen van hooikoorts. Ook wordt hier en daar al flink gehooid en bij deze activiteiten komt lokaal nogal wat pollen vrij in de lucht.

Naast graspollen tref je ook pollen van windbestuivende kruiden in de lucht aan. Uit de groep van de kruiden zie je zuringen, vooral Veldzuring en ook al Krulzuring, en Smalle weegbree bloeien. Hun pollen is matig allergeen. Sommige mensen reageren op pollen van deze kruiden.

Tenslotte kunnen Dennen en naaldbomen nog grote hoeveelheden pollen in de lucht brengen, maar dat pollen staat bekend als niet tot slechts weinig allergeen. Dat betekent dat een beperkt aantal mensen op deze pollen reageert met een pollenallergische reactie of hooikoorts. Naaldbossen vind je in de zuid-oostelijke helft van het land. Bij aanhoudend droog weer kan er opnieuw een pollendeken ontstaan, doordat deze pollen ’s nachts, als ze vocht opnemen uit de afkoelende lucht, naar beneden dwarrelen.

Lucht bij voorkeur in de vroege ochtend het huis. De atmosfeer is dan rustig en er zijn dan minder pollen in de lucht dan later op de dag als de wind opsteekt. De kleine buitjes die hier en daar vallen zijn te beperkt om de lucht al helemaal schoon te wassen.

Maurice Martens, maandag 9 mei 2011. © Pollennieuws.nl . Een nieuw pollenjournaal verschijnt woensdag 11 mei of eerder, als daar aanleiding toe is.

Blogarchief