Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Neerslag vermindert hoeveelheid pollen

Nijmegen, 17 mei 2011. De gestage neerslag zuivert de lucht van pollen en stof. Vooral langdurige fijne regen of motregen brengt kleine deeltjes waaronder pollen en stof naar beneden.

Maar de neerslag biedt de grassen en kruiden wel de mogelijkheid om hun groei en hun bloei voort te zetten en zich verder te ontwikkelen. Bij droog en winderig weer kunnen ze hun pollen vrij geven aan de lucht. Mensen, die een pollenallergie voor grassen hebben, kunnen dan ook bij droog en winderig weer hooikoortsklachten ervaren. Ongeveer 10% van de mensen in Noordwest Europa is gevoelig voor graspollen. In Nederland en Belgiƫ alleen al gaat het om ruim 2 miljoen mensen.

Naast pollen van grassen komen ook nog pollen van Dennen en andere naaldbomen in de lucht. Ook kruiden als Zuringen en Weegbree bloeien en geven als windbestuivende plantensoorten pollen vrij. Daar komen de Grote brandnetels bij: in de warmste delen van het land zie je ze groter worden en beginnen die te bloeien. De mannelijke planten brengen uit hun gelig gekleurde piepkleine bloemetjes pollen in de lucht. Pollen van kruiden zijn licht tot matig allergeen.

Bij een aanhoudende wind van over zee uit westelijke en noordelijke richtingen is de aangevoerde lucht redelijk vrij van pollen. Aan de kust is de situatie derhalve het meest gunstig voor mensen met een graspollenallergie.

Onze vernieuwde pollennieuws App versie 3.0 geeft u de mogelijkheid om met een handzaam logboekje uw eigen hooikoorts te volgen en te vergelijken met de klachten die in uw regio en het land worden ervaren. De reacties van inmiddels al honderden gebruikers zijn enthousiast.

Maurice Martens, dinsdag 17 mei 2011. © Pollennieuws.nl . Een nieuw pollenjournaal verschijnt vrijdag 20 mei of eerder, als daar aanleiding toe is.

Blogarchief