Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Tijdens zonnige periodes graspollen in de lucht

Nijmegen, 22 mei 2011. Bij droog en winderig weer geven grassen hun pollen vrij aan de lucht. Mensen, die een pollenallergie voor grassen hebben, kunnen dan ook bij droog en winderig weer hooikoortsklachten ervaren. Door de regenbuien wordt de lucht wel schoongewassen, maar daarna tijdens droge en zonnige perioden geven grassen weer veel pollen af.

Kruiden als Zuringen en Weegbree bloeien en geven als windbestuivende plantensoorten pollen vrij. Daar komen de Grote brandnetels bij: in de warmste delen in het zuiden en oosten van het land zie je ze groter worden en daar bloeien ze. De mannelijke planten brengen uit hun gelig gekleurde piepkleine bloemetjes, die je als trosjes boven in de plant in de bladoksels vindt, pollen in de lucht. Pollen van kruiden zijn licht tot matig allergeen.

Bij een aanhoudende wind van over zee uit westelijke richtingen is de aangevoerde lucht redelijk vrij van pollen. Aan de kust is de situatie derhalve het meest gunstig voor mensen met een graspollenallergie.

Onze vernieuwde pollennieuws App versie 3.0 geeft u de mogelijkheid om met een handzaam logboekje uw eigen hooikoorts te volgen en te vergelijken met de klachten die in uw regio en het land worden ervaren. U kunt deze update, als u gebruiker bent van de App versie 2.0, gratis downloaden. Er wordt goed gebruik gemaakt van de mogelijkheden die de App biedt.
Inmiddels hebben meer dan 3000 mensen de nieuwe App versie 3.0 in gebruik.

Maurice Martens, zondag 22 mei 2011. © Pollennieuws.nl . Een nieuw pollenjournaal verschijnt woensdag 25 mei of eerder, als daar aanleiding toe is.

Blogarchief