Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Grassen in de hoofdrol

Nijmegen, 15 mei 2011. Grassen bloeien overal en geven bij droog en winderig weer hun pollen vrij aan de lucht. Bij aantallen van meer dan 10 graspollen per m3 lucht kunnen veel mensen, die een pollenallergie voor grassen hebben, al hooikoortsklachten te ervaren. Ongeveer 10% van de mensen in Noordwest Europa is gevoelig voor graspollen. In Nederland en Belgiƫ alleen al gaat het om ruim 2 miljoen mensen.

Naast pollen van grassen komen ook nog pollen van Dennen en andere naaldbomen in de lucht. Ook kruiden als Zuringen en Weegbree bloeien en geven als windbestuivende plantensoorten pollen vrij. Daar komen de Grote brandnetels bij: in de warmste delen van het land beginnen die te bloeien en de mannelijke planten brengen uit hun gelig gekleurde piepkleine bloemetjes pollen in de lucht. Pollen van kruiden zijn licht tot matig allergeen.

Onze vernieuwde pollennieuws App versie 3.0 geeft u de mogelijkheid om met een handzaam logboekje uw eigen hooikoorts te volgen en te vergelijken met de klachten die in uw regio en het land worden ervaren. De reacties zijn enthousiast.

Blijf buiten zoveel mogelijk in de luwte, draag een beschermende zonnebril en breng wat vaseline aan in de neusgaten. Dit helpt bij het laag houden van de hoeveelheid pollen die de slijmvliezen kunnen bereiken.

Maurice Martens, zondag 15 mei 2011. © Pollennieuws.nl . Een nieuw pollenjournaal verschijnt dinsdag 17 mei of eerder, als daar aanleiding toe is.

Blogarchief