Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Hoeveelheid allergisch boompollen neemt af

Maastricht, 5 mei 2011. Eiken, Beuken en Berken zijn aan het eind van hun bloei en er wordt daardoor nauwelijks nog sterk allergeen pollen toegevoegd aan de lucht.

Dennen en andere naaldbomen bloeien volop en brengen niet tot weinig allergeen pollen in de lucht. Ook uit het buitenland vindt aanvoer van deze pollen, twee luchtzakken hebben, plaats. De oostenwind transporteert pollen uit Duitsland en midden Europese landen in onze richting.

Wel ontwikkelen diverse grassoorten zich en hun bloei zal weldra grote hoeveelheden pollen in de lucht brengen. Naast Grote vossenstaart, die je goed waarneemt in bermen en grasland waar ook Fluitenkruid bloeit, zie je steeds meer Kropaar, Glanshaver, Zachte dravik en Gewoon reukgras. Gestreepte witbol en Zwenkgrassen tref je steeds meer aan op drogere zandgronden. Vooral mensen die gevoelig zijn voor graspollen zullen veel last gaan krijgen van hooikoortsachtige verschijnselen.

Uit de groep van de kruiden zie je zuringen, vooral Veldzuring, en Smalle weegbree bloeien. Hun pollen is matig allergeen. Sommige mensen reageren op pollen van deze kruiden.

Voor een effectief schoon wassen van de lucht moeten we echter uitzien naar een periode met wat langere neerslag. Zo lang die uitblijft, blijft het onaangenaam voor mensen die gevoelig zijn voor pollen. Direct aan zee is de lucht redelijk vrij van pollen als in de loop van de dag een zeebries opsteekt.

Buitenactiviteiten kunnen het beste gedaan worden als de atmosfeer rustig is. Dat is vroeg op de dag tussen 6.00 en 10.00 uur ’s ochtends.

Maurice Martens, donderdag 5 mei 2011. © Pollennieuws.nl . Een nieuw pollenjournaal verschijnt op zaterdag 7 mei of eerder als daar aanleiding toe is.

Blogarchief