Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Naast graspollen ook pollen van kruiden en Linde in de lucht

Nijmegen, 25 mei 2011. Hoewel de droogte hier en daar er toe leidt dat grassen minder snel groeien en zelfs verdrogen, is er meestal nog voldoende vocht in de bodem. Bij droog en winderig weer geven grassen hun pollen nog steeds overvloedig vrij aan de lucht. Mensen, die een pollenallergie voor grassen hebben, kunnen dan ook bij droog en winderig weer hooikoortsklachten ervaren.

De eerste bloeiende Lindes zijn in Nijmegen waargenomen. Deze bomen brengen tijdens hun bloei erg veel pollen voort uit de gele bloemetjes. Daarbij verspreiden ze een zoetig, weeïge geur waarmee ze bijen en hommels aantrekken. Deze insecten verzamelen niet alleen nectar maar ook pollen. De pollenproductie door Lindes is echter zo groot dat ze ook veel pollen meegeven aan de langswaaiende lucht. Pollen van de Linde is weinig allergeen, maar zijn mensen die op dat pollen en de geur reageren met verschijnselen van hooikoorts.

Windbestuivende kruiden geven eveneens pollen vrij. Zuringen en Weegbree brengen behoorlijk wat pollen in de lucht dat is eveneens licht allergeen. Daar komen de Grote brandnetels bij: in de warmste delen in het zuiden en oosten van het land zie je ze groter worden en daar bloeien ze. De mannelijke planten brengen uit hun gelig gekleurde piepkleine bloemetjes, die je als trosjes boven in de plant in de bladoksels vindt, pollen in de lucht. Pollen van de Brandnetel zijn weliswaar niet tot weinig allergeen, maar de aantallen kunnen heel groot zijn.

Bij een aanhoudende wind van over zee uit westelijke richtingen is de aangevoerde lucht redelijk vrij van pollen. Aan de kust is de situatie derhalve het meest gunstig voor mensen met een graspollenallergie. Vooral als er 's middags een zeebries opsteekt. Er moet wel rekening mee gehouden worden dat in de duinen Helmgras begint te bloeien.

Onze vernieuwde pollennieuws App versie 3.0 geeft u de mogelijkheid om met een handzaam logboekje uw eigen hooikoorts te volgen en te vergelijken met de klachten die in uw regio en het land worden ervaren. U kunt deze update, als u gebruiker bent van de App versie 2.0, gratis downloaden. Er wordt goed gebruik gemaakt van de mogelijkheden die de App biedt.
Inmiddels hebben meer dan 3000 mensen de nieuwe App versie 3.0 in gebruik en er worden honderden meldingen gedaan. De waardering voor deze nieuwe mogelijkheden blijkt groot.

Maurice Martens, woensdag 25 mei 2011. © Pollennieuws.nl . Een nieuw pollenjournaal verschijnt zaterdag 28 mei of eerder, als daar aanleiding toe is.

Blogarchief