Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Zonnig warm weer geeft veel pollen

Maastricht, 30 mei 2011. Bij een warme zomerse dag geven grassen, kruiden en bomen veel pollen af . De zuidelijke wind brengt ook pollen mee en wervelt pollen van het gras omhoog en brengt het in de lucht.

Italiaans raaigras, Rietzwenkgras, Kropaar, Gestreepte witbol, Engels raaigras en Straatgras zie je overal volop in bloei. Zachte dravik, Glanshaver, Kruipertje en Grote vossenstaart zijn in het zuiden aan het eind van hun eerste bloeiperiode. Ze zullen later in de zomer nog een tweede bloeiperiode hebben.

Lindes brengen tijdens hun bloei erg veel pollen voort uit de gele bloemetjes. Daarbij verspreiden ze een zoetig, weeïge geur waarmee ze bijen en hommels aantrekken. Deze insecten verzamelen niet alleen nectar maar ook pollen. De pollenproductie door Lindes is echter zo groot dat ze ook veel pollen meegeven aan de langswaaiende lucht. Pollen van de Linde is weinig allergeen, maar er zijn mensen die op dat pollen en de geur reageren met verschijnselen van hooikoorts.

Windbestuivende kruiden geven eveneens pollen vrij. Klein glaskruid, een aan de brandnetels zeer verwante soort, bloeit op oude stadsmuren, zoals hier in Maastricht, maar ook elders in het land. Pollen van Glaskruid is sterk allergeen. Het is in Zuid-Europa een van de meest beruchte hooikoortsveroorzakende planten. Maar ook Grote brandnetels bloeien steeds meer. De mannelijke planten brengen uit hun gelig gekleurde piepkleine bloemetjes, die je als trosjes boven in de plant in de bladoksels vindt, pollen in de lucht. Pollen van de Brandnetel zijn weliswaar niet tot weinig allergeen, maar de aantallen kunnen heel groot zijn. Zuringen en Weegbree brengen behoorlijk wat pollen in de lucht dat is eveneens licht allergeen.

Als aan de kust wind van zee opsteekt, is deze minder met pollen belast. Aan de kust is de situatie dan het meest gunstig voor mensen met een graspollenallergie. Er moet wel rekening mee gehouden worden dat in de duinen Helmgras begint te bloeien.

Maurice Martens, maandag 30 mei 2011. © Pollennieuws.nl . Een nieuw pollenjournaal verschijnt woensdag 1 juni of eerder, als daar aanleiding toe is.

Blogarchief