Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Relatief beperkte hoeveelheid allergene pollen

Maastricht, 7 mei 2011. Hoewel er redelijk veel tot veel pollen in de lucht kunnen voorkomen is het aantal pollen dat sterk allergeen is tamelijk beperkt. Kleine aantallen graspollen kunnen echter al last van hooikoorts veroorzaken bij mensen die daar heel gevoelig voor zijn.

Dennen en naaldbomen kunnen nog grote hoeveelheden pollen in de lucht brengen, maar dat pollen staat bekend als niet tot slechts weinig allergeen. Dat betekent dat een beperkt aantal mensen op deze pollen reageert met een pollenallergische reactie of hooikoortsverschijnselen. Ook uit het buitenland vindt aanvoer van deze pollen, die twee luchtzakken hebben, plaats. De wind uit zuid-oostelijke richting transporteert pollen uit Duitsland en midden Europese landen in onze richting. Bij aanhoudend droog weer kan dit opnieuw leiden tot een pollendeken, doordat deze pollen ’s nachts, als ze vocht opnemen uit de afkoelende lucht, naar beneden dwarrelen.

Grassen bloeien in toenemende mate, vooral als er voldoende vocht in de bodem zit. Dat is langs waterkanten het geval. Ze zullen weldra grote hoeveelheden pollen in de lucht brengen. Naast Grote vossenstaart, die je goed waarneemt in bermen, op dijkhellingen en grasland waar ook Fluitenkruid bloeit, zie je steeds meer Kropaar, Glanshaver, Zachte dravik en Gewoon reukgras. Gestreepte witbol en Zwenkgrassen tref je aan op drogere zandgronden. Vooral mensen die gevoelig zijn voor graspollen zullen veel last gaan krijgen van hooikoortsachtige verschijnselen. Er wordt hier en daar al flink gehooid en bij deze activiteiten komt nogal wat pollen vrij in de lucht.

Uit de groep van de kruiden zie je zuringen, vooral Veldzuring en ook al Krulzuring, en Smalle weegbree bloeien. Hun pollen is matig allergeen. Sommige mensen reageren op pollen van deze kruiden.

Buitenactiviteiten kunnen het beste gedaan worden als de atmosfeer rustig is. Dat is vroeg op de dag tussen 6.00 en 10.00 uur ’s ochtends. Bij vlagerige wind die later op de dag opsteekt, is het beter de luwte op te zoeken.

Maurice Martens, zaterdag 7 mei 2011. © Pollennieuws.nl . Een nieuw pollenjournaal verschijnt maandag 9 mei of eerder, als daar aanleiding toe is.

Blogarchief